CRITERIA OF AWARDS RECEIVER | SECOND COLLEGE
» COLLEGE ACHIEVEMENTS AND STUDENT AWARDS » STUDENT AWARDS » CRITERIA OF AWARDS RECEIVER

CRITERIA OF AWARDS RECEIVER

KRITERIA PENERIMA ANUGERAH

MALAM ANUGERAH SERI PERDANA

• ANUGERAH SERI PERDANA
  • Menghantar borang pencalonan yang lengkap.
  • Menampilkan sifat-sifat kepimpinan yang terserlah.
  • Mempunyai personaliti dan kredibiliti yang bagus.
  • Keputusan peperiksaan yang melebihi CGPA yang memuaskan, melebihi 3.50 adalah satu kelebihan.
  • Merancang dan melaksanakan aktiviti kolej secara maksima.
  • Adalah satu kelebihan jika terlibat dalam aktiviti sukan serta penglibatan dalam bidang kokurikulum, sukan dan persatuan.
  • Keanggotaan dalam MTM dan memberikan komitmen selepas meninggalkannya juga adalah satu kelebihan.
  • Merupakan salah seorang daripada penerima Anugerah lang Setia pada tahun berkenaan.

• ANUGERAH LANG BESTARI
  • Terbuka kepada semua pelajar tahun akhir kecuali program-program tertentu.
  • Menghantar borang pencalonan yang lengkap.
  • Keputusan akademik melebihi CGPA 3.75 dan ke atas.
  • Terlibat secara aktif dan secara langsung dalam aktiviti kolej mahupun universiti merujuk kepada aktiviti semasa.
  • Tidak pernah dikenakan tindakan tatatertib.
  • Adalah satu kelebihan jika mempunyai sifat-sifat kepimpinan serta melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum dan sukan.
  • Keanggotaan dalam Majlis Tertinggi Mahasiswa juga merupakan satu kelebihan.

• ANUGERAH LANG PERKASA
  • Terbuka kepada semua mahasiswa tahun akhir dan tahun ketiga.
  • Menghantar borang pencalonan yang lengkap.
  • Melaksanakan dan mengikuti aktiviti-aktiviti yang meningkatkan taraf dan nama baik kolej.
  • Tidak pernah dikenakan tindakan tatatertib.
  • Bergiat aktif selama 1 tahun di peringkat universiti dan 2 atau 3 tahun di peringkat kolej serta membantu kolej untuk mendapatkan pingat dalam bidang sukan.

• ANUGERAH LANG SAHMURA
  • Terbuka kepada semua mahasiswa tahun akhir dan tahun tiga.
  • Tidak pernah dikenakan tindakan tatatertib.
  • Bergiat aktif selama 1 tahun di peringkat universiti dan 2 atau 3 tahun di peringkat kolej serta membantu kolej untuk mendapatkan pingat dalam bidang kebudayaan.

• ANUGERAH LANG MERAH
  • Menghantar borang pencalonan yang lengkap.
  • Keputusan akademik sekurang-kurangnya minima CGPA 2.50, melebihi 3.00 adalah satu kelebihan.
  • Mmpunyai sifat-sifat kepimpinan yang terserlah iaitu pernah memegang jawatan dalam secretariat atau blok, sekurang-kurangnya ahli jawatankusa tertinggi.
  • Merancang dan melaksanakan aktiviti-aktiviti kolej secara maksima yang meningkatkan taraf dan nama baik kolej.
  • Tidak pernah dikenakan tindakan tatatertib.
  • Adalah satu kelebihan jika terlibat dalam aktiviti kokurikulum begitu juga sukan di peringkat kolej dan universiti serta keanggotaan dalam MTM dan memberi komitmen setelah meninggalkan jawatan MTM.

• ANUGERAH LANG SETIA
  • Terbuka kepada semua mahasiswa tahun akhir.
  • Mempunyai personaliti dan kredibiliti yang baik.
  • Tidak pernah dikenakan tindakan tatertib.

ANUGERAH LANG BAKTI

• Menghantar borang pencalonan yang lengkap.
  • Mempunyai sifat-sifat kepimpinan yang terserlah iaitu pernah memegang jawatan dalam sekretariat atau blok, sekurang-kurangnya ahli jawatankusa tertinggi.
  • Tidak pernah dikenakan tindakan tatatertib.
  • Adalah satu kelebihan jika terlibat dalam aktiviti kokurikulum begitu juga sukan di peringkat kolej dan universiti serta keanggotaan dalam MTM dan memberi komitmen setelah meninggalkan MTM.

• ANUGERAH TUNAS HARAPAN
  • Terbuka kepada kolegiat tahun pertama
  • Pernah mewakili universiti dan bergiat aktif di peringkat kolej dengan prestasi yang memuaskan dan diperakui oleh jawatankuasa penilai.

• ANUGERAH LENCANA HARAPAN
  • Terbuka kepada kolegiat tahun kedua
  • Pernah mewakili universiti dan 2 tahun bergiat aktif di peringkat kolej dengan prestasi yang memuaskan dan diperakui oleh jawatankuasa penilai

• ANUGERAH LENCANA SEPARUH
  • Terbuka kepada kolegiat tahun ketiga
  • Pernah mewakili universiti dan 3 tahun bergiat aktif di peringkat kolej dengan prestasi yang memuaskan dan diperakui oleh jawatankuasa penilai

• ANUGERAH OLAHRAGAWAN/OLAHRAGAWATI

HARAPAN

• Terbuka kepada semua pelajar tahun satu dan tahun kedua.
  • Tidak pernah dikenakan tindakan tatatertib.
  • Bergiat aktif dalam bidang sukan dengan prestasi yang memuaskan dan diperakui oleh jawatankuasa pemilih.
  • Bergiat aktif di peringkat universiti dan di peringkat kolej serta membantu kolej untuk mendapatkan pingat dalam bidang sukan

• ANUGERAH BUDAYAWAN/BUDAYAWATI HARAPAN
  • Terbuka kepada semua mahasiswa tahun satu dan tahun kedua.
  • Tidak pernah dikenakan tindakan tatatertib.
  • Bergiat aktifdalam bidang kebudayaan dengan prestasi yang memuaskan dan diperakui oleh jawatankuasa pemilih.
  • Bergiat aktif di peringkat universiti dan di peringkat kolej serta membantu kolej untuk mendapatkan pingat dalam bidang kebudayaan.

• ANUGERAH TUNAS CENDEKIA
  • Terbuka kepada semua kolegiat Kolej Kedua
  • Menghantar borang pencalonan yang lengkap.
  • Keputusan akademik melebihi CGPA 3.75 dan ke atas.

• ANUGERAH TERATAK KESUMA
  • Terbuka kepada semua blok di Kolej Kedua
  • Terlibat secara aktif dan secara langsung dalam aktiviti kolej merujuk kepada aktiviti semasa.

Updated:: 21/07/2017 [noradzhan]